Circulair bouwen en beheren

Met circulair bouwen stappen we af van het lineaire (eindige) exploitatiemodel waarbij producten aan het einde van de levensduur worden vernietigd. De traditionele manier van bouwen kent als nadelen dat er altijd voldoende grondstoffen voorhanden moeten zijn (uitputting van de aarde) en dat ons ecologisch systeem wordt belast met het afval van deze producten. Het resultaat is steeds schaarsere grondstoffen en een steeds grotere afvalberg. Circulair bouwen is gebaseerd op de natuurlijke kringloopgedachte. In een circulaire economie spelen hergroeibare grondstoffen en hergebruik een belangrijke rol.

Minister Kajsa Ollongren heeft op 8 oktober een brief naar de Tweede Kamer gestuurd ter bevordering van circulair bouwen. In deze brief staat op welke wijze de komende jaren het circulair bouwen wordt gestimuleerd.
Vanaf 2021 wordt de milieuprestatie-eis voor woningen en gebouwen strenger. Uitgangspunt is dat woningen in 2030 de helft milieuvriendelijker zijn dan nu. In 2050 moet de bouw volledig circulair zijn. Het toepassingsgebied van de milieuprestatie wordt ook uitgebreid (geldt nu nog alleen voor nieuwe woningen en kantoren groter dan 100 m2).

In 2020 wordt meer duidelijkheid verwacht  over de mogelijkheden voor de uitbreiding van de toepassing van de milieuprestatie-eis voor de nieuwbouw van andere gebruiksfuncties, zoals onderwijs, zorg, sport, winkels, horeca en bedrijfshallen en voor verbouw en transformatie.

Zie hieronder voor de kamerbief van minister Ollongren.